Al-Anons historie


Problemer forbundet med alkohol har eksisteret meget længe. Men det var først, da AA's stiftere Bill W og Dr. Bob mødtes i 1935, at der blev udviklet et program til hjælp for alkoholikere. Udviklingen af Al-Anon fandt sted næsten parallelt med AA, fordi alkoholikernes koner erkendte, at de også var blevet påvirket negativt af familiesygdommen alkoholisme og havde brug for nogen at tale med om deres problemer. Så i stedet for kun at lave kaffe og te til deres ramte ægtefæller, gik kvinderne på mere systematisk vis sammen i grupper for at dele erfaring, styrke og håb.

Antallet af disse kvindegrupper voksede støt fra 1935-1950, og i 1951, som er Al-Anons officielle opstartsår, oprettede Bill W's kone Lois W og hendes veninde Anne B et administrationskontor, hvorfra de sendte post ud og fungerede som et samlingspunkt for de knap 87 grupper, der på det tidspunkt eksisterede i USA.

Al-Anon tilpassede sig næsten ordret AA's 12 trin og traditioner, mens de 12 retningslinjer fik et mere selvstændigt præg.

I dag er der omtrent 24.000 Al-Anon-familiegrupper i hele verden fordelt på 130 lande.

Al-Anons erklæring:
Lad det begynde med mig
Når som helst og hvor som helst et menneske
rækker ud efter hjælp,
lad altid Al-Anons og Alateens
hånd være der og lad det altid begynde med mig.